26.11.2010

VIRALLISET JOULUKADUN AVAJAISET 21.11.2010 SENAATINTORILLA

Taas on tullut aika avata Suomen ainoa ja oikea virallinen joulukatu. Sehän on tietenkin Helsingissä Aleksanterinkadulla.

Joulukadut syntyivät Yhdysvaltain ja Länsi-Euroopan suurkaupungeissa valomainonnan kehittyessä 1920-luvulla. Tavaratalojen julkisivuja alettiin koristella valtavin valaistuin kuvin ja koristelu levisi kokonaisille kaduille. Myös Tukholman Drottninggatanista tehtiin kimmeltävä joulukatu 1920-luvulla.

Aleksilla ja sen lähitienoon joulukadulla on perinteitä. 13.12.1930 katu koristeltiin muutamin värivaloin, kuusiköynnöksin ja seppelein. Samaan aikaan vietettiin ensimmäistä ruotsalaiseen tyyliin toteutettua julkista Lucia-paraatia. Lamavuodet tuli ja jouluvaloja ei voitu käyttää, mutta kun taloudellinen tila koheni, niin jouluvalotkin palasivat takaisin Aleksille. Vuonna 1935 Heikinkatu (nykyisin Mannerheimintie Erottajalta Kiasmalle) koristeltiin sadoilla tervaspadoilla, soihduilla ja valonheittäjillä.

Vuoden 1937 jouluna Kluuvinkadun kauppiaat päättivät koristella Kluuvinkadun köynnöksin ja kelloin. Seuraavana vuonna koristeltiin suurilla lumitähdillä, joiden mukaan on tehty perinteinen Sofiankadun historiallisen joulukadun koristelut.

Sotavuosina ei koristeluja voitu käyttää eikä ollut varaakaan. Tämä jatkui aina vuoteen 1949 asti.
Kun taloudellinen tilanne taas koheni, niin Aleksanterinkadun kauppiaat halusivat korostaa aikojen muuttumista ja koristelivat Aleksanterinkadun ylenpalttisilla joulukoristeilla. Kadun varteen ripustettiin kolme kilometriä kuusiköynnöksiä ja 4000 lamppua. Tämän lisäksi näyteikkunoissa nähtiin 4000 joulupukkia.
Muutkin kauppiaat halusivat ripustella jouluvaloja kauppakatujensa varrelle. Parissa viikossa Helsingissä oli kuusi joulukatua.

Aleksanterinkadun joulukoristelu vakiintui vuosikymmeniksi "viralliseksi" joulukaduksi ja ensimmäinen adventtisunnuntai sen avajaispäiväksi. 1980-90-luvulla jouluvalot valtasivat myös Kaisaniemenkadun, Esplanadin ja muutamia muita keskeisiä katuja. Helsingin kaupunki on osallistunut jouluvalojen kustannuksiin, jotta koristelut voidaan pitää mainoksettomina

Aleksanterinkadun perinteinen joulukatu avattiin su 21.11.2010 Senaatintorilla. Ylipormestari Jussi Pajunen sytytti Joulukadun valot klo 15 hämärtyvään iltapäivään. Valot sytytettiin Aleksille tänä vuonna 62. kerran.

Ylipormestarin avaussanojen jälkeen joulukulkue kiersi Senaatintorin kautta Aleksanterinkadulle, Mannerheimintielle ja Pohjois-Esplanadin kautta takaisin Senaatintorille. Kulkueessa mukana olivat ratsupoliisit, joulupukki hevosrattaissa, vanhoja kuorma-autoja ja museopaloautoja, lumiukkoja, tonttuja, lapsienkeleitä, metsäneläinhahmoja ja poneja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti